Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka. Pan Mieczysław pisze o sobie tak: Dziesięć lat temu kupiłem kawałek ziemi w Beskidzie Niskim i założyłem uprawę róży pomarszczonej (Rosa rugosa), pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica) i derenia jadalnego (Cornus mas). Równocześnie uzupełniłem wykształcenie i zdobyłem tytuł technika rolnika specjalność rolnictwo ekologiczne.
Pomimo uprawy prowadzonej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego oraz permakultury do certyfikacji (Biocert) zgłosiłem się dopiero w styczniu roku 2019. Wcześniej nie potrzebowałem oficjalnego potwierdzenia moich poczynań.
Działam w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.
Z uprawianych osobiście roślin pozyskuję kwiaty i owoce oraz wytwarzam z nich:
– konfitury z płatków róży
– konfitury z płatków róży z chili
– płatki róży ucierane z cukrem
– syrop z płatków róży
– suszony kwiat i owoce róży
– mus z owoców róży
– połówki owoców róży w syropie cukrowym
– hydrolat z płatków róży
– syrop z pigwowca japońskiego
– syrop z pigwowca japońskiego z ksylitolem
– suszone owoce pigwowca
– suszone owoce derenia jadalnego
– syrop z derenia jadalnego.


Zawsze towarzyszy mi stary samowar węglowy z którego serwuję zapomnianą zupełnie słowiańską „herbatę” Ivan Czaj.”
Nowe gospodarstwo znajdziecie w sobotę na dole w podziemiach KS Korona w sali na wprost wejścia.