“Zjedz – nie wyrzucaj!”, czyli zero waste na Targu Pietruszkowym

Już w sobotę 19 sierpnia zapraszamy na specjalne wydarzenie na Targu Pietruszkowym w Podgórzu. Wspólnie ze znanym szefem kuchni, Andrzejem Polanem, opowiemy o tym, jak nie marnować jedzenia.

Co roku na świecie wyrzucany jest ponad MILIARD ton żywności, około ⅓ całego wyprodukowanego jedzenia. Na ograniczenie tego marnotrawstwa wpływ ma każdy z nas. Podejmując świadome decyzje o zakupach, planując wykorzystanie tego, co już kupiliśmy, dbając o dobre warunki przechowywania jedzenia możemy ograniczyć jego wyrzucanie, a także koszty jakie ponosimy na kupowanie żywności.

O tym wszystkim (i nie tylko!) będziemy mówić już w sobotę 19 sierpnia od 8 do 13 podczas wydarzenia “Zjedz – nie wyrzucaj!” To kolejna odsłona projektu “EkoEdukacja na Pietruszce”. Główną atrakcją będzie specjalny pokaz kulinarny szefa kuchni, restauratora, eksperta ds. zrównoważonego żywienia Andrzeja Polana. Nasz wyjątkowy gość, który już od rana będzie Wam pokazywał jak wykorzystywać w kuchni to co na pierwszy rzut oka może wydawać się niejadalne, a do swoich kulinarnych kreacji wykorzysta oczywiście produkty od wystawców Targu Pietruszkowego.

Ten pokaz pozwoli nam wszystkim zgłębić tajniki minimalizowania marnowania żywności, poznać praktyczne sposoby na lepsze wykorzystanie składników i odkryć smaczne rozwiązania dla środowiska i… swojego portfela. To także szansa na odkrycie  nowych pomysłów kulinarnych i wprowadzenia zmian na rzecz zrównoważonego stylu życia.

Podczas całego wydarzenia będziemy rozmawiali na następujące tematy:

Bez odpadów Praktyczne porady i przepisy na potrawy, w których wykorzystuje się cały produkt – od korzenia po liście.

Resztki Jak wykorzystać resztki i pozostałości z posiłków do przygotowywania nowych, smacznych dań.

Planowanie Jak tworzyć plany posiłków, które redukują marnowanie i pomagają wykorzystać składniki.

Świadome Zakupy Jak planować zakupy, unikać nadmiernego kupowania i dostosować ilość składników do potrzeb.

Przechowywanie Praktyczne wskazówki, jak przechowywać żywność w sposób, który przedłuży jej trwałość.

Lokalnie Jak jednocześnie dbać o zdrową dietę i środowisko, wykorzystując produkty lokalne i sezonowe.

Edukacja Jak skutecznie namawiać innych do szanowania żywności.

 

Nasz gość:

Andrzej Polan – nietuzinkowy kucharz i szef kuchni, którego zamiłowanie do gotowania czyni mistrzem. Jego potrawy wykazują jakość, która broni się za każdym razem i w każdych warunkach. Niezwykle charyzmatyczna osobowość telewizyjna, z powodzeniem realizował swój kulinarny program na Kuchnia+. Obecnie stały gość programu Dzień dobry TVN, prowadzący liczne warsztaty kulinarne. Autor książki „Doradca Smaku 3”, w której dzieli się ze swoimi czytelnikami autorskimi przepisami w trzech odsłonach: z pieca, z patelni, z garnka. Jako restaurator swojej „Małej Polany Smaków” tworzy niezwykły klimat i kunszt kulinarny, które cieszą się ogromnym uznaniem – także wśród gości zagranicznych.

“Zjedz – nie wyrzucaj!” to wydarzenie będące częścią projektu EkoEdukacja na Pietruszce zrealizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

 

 

 

 

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego