29 czerwca 2013 r. o godz. 9:00 na Rynku Podgórskim wystartował pierwszy Targ Pietruszkowy. Wszystko zaczęło się od 16 rolników. Przywieźli wtedy do Krakowa, ze swoich gospodarstw, najwyższej jakości, najlepsze produkty. Uprawiane ekologicznie i naturalnie. Na targu zebrali się:
1) Gospodarstwo ekologiczne Słoneczna Zagroda Lucyna i Marek Gaweł
2) Ekologiczne gospodarstwo rolne Biobugaj
3) Gospodarstwo Ekologiczne Rodziny Chorązkich- „ASBIO”
4) Kazek Furczoń, oscypki
5) Ilona i Marcin Pawłowscy, soki
6) Jerzy Świdergał z ekologicznymi jajkami
7) Maria Bogdanowska z pomidorami
8) Jan Gorzkowski z warzywami
9) Henryk Bienkiewicz, soki malinowe
10) GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, wędliny
11) Anastazja Przywara, przetwory i konfitury
12) Chleb Razowiec Lipnicki Małopolski Produkt Tradycyjny chleby na zakwasie
13) Monika Kadela, chleby
14) Stefan Wójcicki, oleje
15) Andrzej Chojecki, owoce.
16) Leszek Marasik, warzywa
Pierwszy targ ruszył o 9:00, ale o 10:30 kiedy na uroczyste przecięcie wstęgi przyszedł marszałek nie było już ani wystawców ani klientów. Tylko puste skrzynki i namioty 🙂
Sukces targu zawdzięczamy małym rolnikom i wystawcom, którzy wkładają serce w swoją pracę i przywożą do Podgórza najwyższej jakości produkty. Zawdzięczamy go również Wam, najbardziej świadomym konsumentom, którzy szukają jakości.
Spotkajmy się więc 30 czerwca na targu.
Rocznice trzeba świętować, a więc każdy z rolników przygotuje na swoim stoisku mały poczęstunek ze swoich najlepszych produktów, który możecie spróbować.
Na dole będziemy pokazywać zdjęcia z poprzednich edycji targu – trochę przez te 5 lat się ich uzbierało. Może przypomną się Wam jakieś historyjki 🙂 Jeśli pogoda na to pozwoli na górze przy stolikach będzie możliwość rozmowy, może macie jakieś ciekawe pomysły na targ, może chcecie nam coś doradzić.
Może zjemy jakiś tort? Może ktoś zaśpiewamy sto lat? 🙂