Już 4 czerwca dzięki Fundacji Targ Pietruszkowy handel warzywami i innymi produktami spożywczymi powróci na Plac Szczepański.Jeszcze tuż po drugiej wojnie światowej Plac Szczepański pełnił rolę jednego z najważniejszych miejskich targowisk. Od 1840 roku, przez ponad sto lat, krakowskie gospodynie kupowały tu produkty od rolników i wytwórców z okolicznych wiosek. Tradycja ta zostanie przypomniana i ożywiona (na razie na jeden dzień) przez wystawców Targu
Pietruszkowego. Już w niedzielę 4 czerwca, w godzinach 10:00 – 18:00 na Placu Szczepańskim pojawią się następujący znani z “Pietruszki” wystawcy:
Gawor Produkcja Wędlin – tradycyjne szynki, kiełbasy, pasztety i inne wędliny
Zakład Mięsny Jasiołka – tradycyjne wędliny, m.in. długodojrzewające
Katarzyna Chorązka–Małysa – warzywa
Łukasz Gorzkowski – warzywa
Marek Hornik – warzywa
Kozie Frykasy – sery kozie i inne produkty z mleka koziego
Kalwaryjskie Przetwory – kimchi, przetwory, kiszonki
Sosta – musztardy, oleje
Wędzarnia Ochaby – ryby
Winnica Słońce i Wiatr – wino z Jury Krakowsko–Częstochowskiej
Podobnie jak dawniej, produkty pochodzą z okolic Krakowa (nie dalej niż 150 km), a ich producenci, a zarazem targowi wystawcy gwarantują najwyższą jakość. Producenci związani z Targiem Pietruszkowym to wyłącznie małe, rodzinne gospodarstwa i zakłady, w dużej mierze z certyfikatem produkcji ekologicznej, które swoje wytwory sprzedają bez pośredników, prosto do końcowych odbiorców, czyli mieszkańców Krakowa.
“Targ Pietruszkowy na Placu Szczepańskim” to część trwających obchodów 10–lecia “Pietruszki” w jej rodzinnej lokalizacji, czyli w Podgórzu. Na Placu Niepodległości przy hali KS Korona wystawców można spotkać z każdą środę i sobotę od 8 do 13. Główne uroczystości jubileuszowe odbędą się 1 lipca, ale na cały sezon, aż do jesieni zaplanowano wiele urodzinowych wydarzeń. Będzie m.in. gotowanie na żywo z krakowskimi szefami kuchni, wycieczki do gospodarstw “pietruszkowych” wystawców oraz cykl specjalnych warsztatów dla gości targu. Spotkanie na Placu Szczepańskim odbywa się w ramach przypadającego właśnie na 4 czerwca święta miasta, jest także wydarzeniem w ramach projektu Jadalny Kraków organizowanego przez Zarząd Zieleni Miejskiej.