Tłocznia Owoców Pawłowski
Miejscowość: Łososina Dolna
Na targu: cały rok (środa i sobota)
Sprzedaje: soki
Certyfikat eko: nie
Pobierz opis: Tłocznia Owoców Pawłowski (doc.)
Opis oferowanych produktów Tłocznia Owoców Pawłowski
Gospodarstwo oraz tłocznia położone są w powicie nowosądeckim gminie Łososina Dolna.
Właścicielami gospodarstwa, w którym rosną owoce , dziś wykorzystywane do produkcji soków byli od wielu pokoleń przodkowie obecnego właściciela – Antoniego Marcina Pawłowskiego czyli rodzina Pawłowskich.
Przekształcenie gospodarstwa w sad, w którym przeważa obecnie jabłoń nastąpiło w roku 1996. Głównym inicjatorem tej zmiany był Antoni Marcin Pawłowski, natomiast głównym doradcą w sprawach technicznych i praktycznych do dnia dzisiejszego jest jego teść. Wcześniej tradycja sadownicza była praktykowana w rodzinie Pawłowskich, ale nie w takiej skali i nie na całym gospodarstwie. Gdyż zajmowali się oni również hodowlą bydła oraz produkcją kwiatów, ogórka i pomidora w tunelach foliowych.
Natomiast tradycją w rodzinie żony Antoniego Marcina Pawłowskiego było i jest sadownictwo. Przodkowie Ilony (po mężu) Pawłowskiej byli inicjatorami powstania pierwszych szkółek i spółdzielni sadowniczych na terenie gminy Łososina Dolna.
Soki i przetwory owocowe od zawsze były wytwarzane w jej rodzinie. Owoce tłoczone były na prasie ręcznej (własnoręcznie zrobionej i modernizowanej przez ojca)
Po ich ślubie Antoni Marcin Pawłowski pomagając swojemu teściowi poznał tajniki prowadzenia sadu oraz produkcji soku tak bardzo mu się spodobało, że postanowił sam się tym zająć.
Aktualnie gospodarstwo państwa Pawłowskich liczy 10 ha i większość stanowi sad owocowy.
Można stwierdzić, że tradycja rodzinna obydwu rodzin na stałe wpisała się w rozwój sadownictwa nie tylko w gminie ale w Małopolsce.
FIRMA
Firma „Tłocznia Owoców Pawłowski” powstała w kwietniu 2013 roku. Bezpośrednimi pomysłodawcami byli właściciel Antoni Marcin Pawłowski oraz jego syn. Antoni Marcin Pawłowski zrealizował w ten sposób nie tylko pomysł na własne dochody ale stworzył też produkt, którego smak przypomina mu smak soków z jego dzieciństwa. W dzisiejszej, pędzącej cywilizacji, gdzie wszędzie w produktach spożywczych króluje chemia, polepszacze, konserwanty pomyślał, o tych klientach, którzy coraz częściej szukają naturalnie przetworzonych produktów. Produktów zdrowych, wytwarzanych w tradycyjny sposób, takich właśnie jakie produkuje Tłocznia Owoców Pawłowski.