Data 10 lutego 2018 jest ważną datą nie tylko dla Fundacji Targ Pietruszkowy, ale też dla całej naszej społeczności. W tym dniu nasz targ, jako jedyny w Polsce, dołączył do sieci lokalnych marketów odznaczonych przez organizację Slow Food International tytułem Earth Market. Na świecie istnieje tylko 68 miejsc, które mogą się pochwalić przynależnością do tej sieci a w Polsce Targ Pietruszkowy jest jedyny.

Dlaczego Targ Pietruszkowy? Idea, misja i założenia Targu, jakimi Fundacja się kieruje są zbieżne z ideami i wartościami Slow Food International. W swoim manifeście organizacja Slow Food International określa swoje podejście do zdrowego żywienia według trzech bardzo ważnych
zasad – musi ono być: DOBRE, CZYSTE i UCZCIWE .

  • DOBRE – żywność najlepszej jakości, o najlepszym smaku,
  • CZYSTE – uprawa i hodowla wykonywane z najwyższą starannością i dbałością o
    ekosystem i naturalność,
  • UCZCIWE – przystępne i racjonalne ceny produktów, sprawiedliwe warunki sprzedaży.

Promując te idee w świecie i pozyskując nowych partnerów tworzących tę niezwykłą społeczność organizacja Slow Food International dostrzegła potencjał i doceniła wartości jakimi od lat kieruje się Targ, czyli NATURALNOŚĆ, LOKALNOŚĆ, BEZPOŚREDNIOŚĆ. Wraz z innymi wyróżnionymi targami, Targ Pietruszkowy będzie nadal szerzył ideę lokalności, rodzimego produktu oraz naturalności i uczciwości w relacjach handlowych. Uroczyste podpisanie dokumentu – manifestu łączącego idee Fundacji Targ Pietruszkowy i Slow Food International oraz włączającego Targ do sieci Earth Market odbyło się Bistro Gotujemy. To miejsce prowadzone jest przez Fundację, które jako pierwsze w Krakowie serwuje w pełni ekologiczne dania z produktów wprost od rolników z Targu Pietruszkowego. Bistro bazuje na lokalności i sezonowości produktów. Wcześniej przedstawiciele Slow Food International odwiedzili Targ Pietruszkowy, gdzie próbowali lokalnych produktów przygotowanych przez wystawców.