Alicja i Krzysztof Bochenek

Highland Cattle-Szkocka rasa górska to najstarsza znana rasa mięsna. Pierwsze dowody na ich istnienie pochodzą z VI wieku. Te długowłose krowy, zostały najprawdopodobniej sprowadzone do Szkocji przez starożytnych Celtów
Nasze stado oscyluje w granicach 30-35 sztuk. Pasie się na 25 hektarach łąk, jedząc tylko to, co oferuje pastwisko. Różnorodna roślinność, bujna, zielona trawa i stały dostęp do wody to podstawowe zasady ekologicznego chowu.
Zimą bydło karmimy sianem, które wcześniej jest rolowane. Nawet bardzo niskie, minusowe temperatury nie utrudniają funkcjonowanie hodowli. Strefą schronienia są olszynki oraz drewniana wiata. Miejsca te latem dają cień przed słońcem, zimą chronią przed wiatrem i śniegiem.

Nasze stado ma swoje zwyczaje. Chętniej zjada rozwinięte bele siana. Zimą 3-4 razy dziennie przemieszcza się swoimi ścieżkami . Latem prawie cały dzień leży między drzewami. Dopiero wieczorem, kiedy zrobi się chłodniej wychodzi na żer.

Ze względu na niezwykłe walory smakowe mięso Highlandów jest poszukiwane na rynku przez ludzi dbających o zdrowe i ekologiczne odżywianie. Jakość tego mięsa może potwierdzić fakt, że brytyjska Rodzina Królewska hoduje w pobliżu zamku Balmoral duże stado bydła rasy Highland tylko na potrzeby własnej kuchni.

Miejscowość: Lipinki

Na targu: okazjonalnie

Sprzedaje: mięso

Certyfikat eko: tak

Pagorzyna